Testosteronbrist (hypogonadism): symtom och behandling

Testosteronbrist hos män, även känt som hypogonadism, är ett tillstånd där kroppen inte producerar tillräckligt med testosteron, det manliga könshormonet.

Testosteron har en avgörande roll i normal utveckling, hälsa och välbefinnande, vilket innebär att brist på detta hormon kan ha breda konsekvenser.

Det påverkar utvecklingen av manliga sexuella egenskaper, muskelmassa, bentäthet och produktionen av röda blodkroppar.

Testosteron brist hos män

Testosteronproduktionen minskar naturligt när män åldras, men ibland kan nivåerna sjunka onormalt lågt, och det kan även inträffa i yngre åldrar än förväntat.

Förvånansvärt nog lider omkring 25% av män över 30 år och nästan 40% av män över 45 år av testosteronbrist, och den andelen ökar avsevärt för män över 65 år.

Testosteron brist symtom

Om du upplever något av följande åtta varningssignaler kan det indikera testosteronbrist.

Minskad energi

Fallande testosteronnivåer kan resultera i trötthet och utmattning. Om du märker en brist på energi och motivation kan det vara värt att kontrollera dina testosteronnivåer.

Minskad muskelmassa

Testosteron är avgörande för att utveckla och bibehålla muskelmassa hos män. En minskning av muskelmassa kan vara en indikation på testosteronbrist.

Tillräckliga testosteronnivåer krävs inte bara för muskeltillväxt utan även för styrka och muskelfunktion.

Viktökning

Testosteronbrist kan leda till ökad kroppsfett, särskilt runt midjan, på grund av hormonets påverkan på fettlagring.

Viktökning utan ändringar i kost eller motion kan vara ett tecken på otillräckliga testosteronnivåer. Män med testosteronbrist upplever ofta betydande viktminskning när de behandlas.

Nedsatt sexlust

Sjunkande testosteronnivåer kan minska ditt intresse för sex och påverka din förmåga att njuta av ett tillfredsställande sexliv. Testosteron är avgörande för mannens sexlust, och låga nivåer kan leda till minskad libido.

Erektionsproblem

Testosteron är väsentligt för att utlösa frisättningen av kväveoxid, vilket reglerar blodflödet till penis.

Lågt testosteron symptom

Låga testosteronnivåer kan leda till erektil dysfunktion och svårigheter med erektion.

Humörsvängningar

Även om humöret kan fluktuera normalt kan konstant lågt humör indikera otillräckliga testosteronnivåer.

Låga nivåer kan påverka ditt humör, göra dig irriterad, stressad och till och med nedstämd.

Sömnstörningar

Om du har svårt att sova kan testosteronbrist vara en möjlig orsak. Testosteron påverkar flera kroppsfunktioner, inklusive sömnkvalitet.

Män med otillräckliga testosteronnivåer upplever oftare sömnproblem.

Svårigheter att koncentrera sig

Testosteronbrist kan påverka mer än bara den fysiska hälsan. Det kan även påverka din koncentrationsförmåga och minne negativt.

Män med lågt testosteron kan uppleva problem med minnet och svårigheter att fokusera, vilket kan påverka arbetsprestationen och vardagliga uppgifter.

Testosteronbrist: Orsaker och Riskfaktorer

Testosteronbrist har varierande orsaker och riskfaktorer.

– Åldrande: Testosteronnivåerna sjunker naturligt med åldern, vanligtvis börjande i slutet av 20- eller början av 30-årsåldern.

– Skada eller infektion: Skada eller infektion i testiklarna kan skada cellerna som producerar testosteron.

– Cancerbehandling: Strålbehandling eller kemoterapi som används för att behandla cancer kan skada cellerna som producerar testosteron.

– Vissa mediciner: Vissa mediciner, till exempel opioider, kan sänka testosteronnivåerna.

– Kronisk sjukdom: Tillstånd som njursjukdom, leversjukdom och HIV/AIDS kan påverka testosteronproduktionen.

– Fetma: Överskott av kroppsfett kan öka östrogennivåerna, vilket i sin tur kan sänka testosteronnivåerna.

– Genetiska störningar: Vissa genetiska störningar, exempelvis Klinefelters syndrom, kan orsaka låga testosteronnivåer.

– Hypofyssjukdomar: Hypofysen producerar hormoner som stimulerar testosteronproduktionen. Störningar som påverkar hypofysen kan leda till låga testosteronnivåer.

Behandlingar varierar beroende på dessa tillstånd. Därför är det avgörande att söka professionell vård innan du överväger behandling för att öka testosteronet.

Diagnos av Testosteronbrist

För att fastställa om du lider av testosteronbrist kommer din läkare att noggrant undersöka dina symtom. De kommer att ta en detaljerad anamnes och genomföra en grundlig fysisk undersökning.

Om du misstänker att dina testosteronnivåer är låga, kan du genomgå ett test för att mäta din aktuella situation.

Testosteron test

Eftersom testosteronnivåerna naturligt sjunker med åldern, kommer din läkare även att beställa tester för att säkerställa att dina symtom inte bara beror på den normala åldersrelaterade nedgången.

Blodprover kommer att tas för att analysera testosteron, prolaktin och luteiniserande hormonnivåer.

Avvikelser i prolaktin eller luteiniserande hormon kan indikera problem med hypofysen.

Dessutom kommer de att undersöka eventuell koppling till diabetes, då detta tillstånd är kopplat till låga testosteronnivåer.

Behandling av Testosteronbrist

Det är väsentligt att analysera varför testosteronbrist kan uppstå eftersom behandlingsmetoderna varierar beroende på potentiella orsaker och eventuella andra hälsoproblem.

Testosteronersättningsterapi

Förskrivet av en läkare, testosteronersättningsterapi administreras genom testosteronkräm eller gel, plåster, kirurgiskt implantat eller injektioner.

Denna terapi har en måttlig framgångsgrad, där endast 1 av 10 män upplever en förbättring av sina symtom. Även då är de observerade fördelarna främst relaterade till ökad sexuell lust under de första veckorna.

Testosteron injektion

Nyare granskningar har pekat på bristen på långsiktiga studier om säkerheten kring testosteronersättningsterapi.

Det är oroande att vissa vårdgivare fortfarande väljer att förskriva testosteronersättningsterapi till män, medvetna om dess potentiella risker.

Till exempel, i en omfattande studie med över 50 000 män, visades det att testosteronbehandling ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar med det dubbla.

En annan studie indikerade en 30% högre risk för stroke vid användning av denna behandling.

Naturliga Testosterontillskott

Om du väljer att undvika de potentiella biverkningarna av testosteronbehandling söker du sannolikt efter ett naturligt, högkvalitativt tillskott för att öka dina androgennivåer.

Naturliga testosteron tillskott innehåller vitaminer, mineraler och näringsämnen som valts ut baserat på klinisk forskning.

Testogen fördelar

De ökar inte testosteronnivåerna direkt som syntetiska föreningar och steroider gör. Istället arbetar de indirekt för att stimulera dina testiklar och få dem att producera rätt mängd hormoner.

Detta är avgörande eftersom att stimulera testosteronproduktionen på ett naturligt sätt hjälper till att hantera testosteronbrist vid källan, istället för att bara maskera dina problem.

Avslutande kommentarer

Män genomgår en gradvis minskning av testosteronproduktionen i takt med att de åldras.

Det finns en mängd olika faktorer som kan orsaka testosteronbrist. Åldern är en av de faktorer som ökar sannolikheten för lågt testosteron.

Om du upplever symtom på testosteronbrist och dessa besvär påverkar din livskvalitet, kan din läkare föreslå testosteronbehandling som ett alternativ.

Det är också möjligt att välja en naturlig väg genom användning av kosttillskott om du vill undvika potentiella biverkningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *