Kopplingen mellan kolesterol och testosteron

Forskning har avslöjat en stark koppling mellan kolesterol och testosteron.

Denna artikel kommer att granska den vetenskapliga forskningen för att ge en bättre förståelse av sambandet mellan kolesterol och testosteron.

Vad är kolesterol?

Kolesterol utgör en lipid, en fettyp som utgör en väsentlig del av cellernas yttre membran. Levern producerar kolesterol, men det kan också tillföras genom den mat vi konsumerar.

Eftersom lipider är fetter kan de inte effektivt cirkulera i blodet utan emulgering. Det är viktigt att komma ihåg att blodet huvudsakligen består av vatten, och olja och vatten blandar sig inte väl.

För att möjliggöra transport i blodet är kolesterol förpackat i proteiner. Denna kombination av protein och fett kallas för lipoprotein.

Det finns fem huvudtyper av lipoproteiner, men fokus här är på lågdensitetslipoproteiner (LDL) och högdensitetslipoproteiner (HDL). Båda dessa spelar en roll i transporten av kolesterol i blodet.

kolesterol testosteron

HDL underlättar återföringen av lipider till levern, där de kan elimineras från kroppen som avfall.

LDL transporterar kolesterol till celler som behöver det. Om cellerna redan är mättade kan kolesterol samlas på artärernas väggar.

Beteckningarna ”bra” för HDL och ”dåligt” för LDL används ofta för att beskriva deras respektive roller.

Det är dock viktigt att komma ihåg att kolesterolkomponenten i sig är densamma oavsett om den är associerad med HDL eller LDL.

Båda typerna av kolesterol är nödvändiga för normal cellulär funktion och är därför missvisande att kategorisera på detta sätt.

Kolesterol fungerar som en föregångare för syntesen av många biologiskt viktiga föreningar, inklusive D-vitamin, binjurehormoner och könshormoner, inklusive testosteron.

Kopplingen mellan Kolesterol och Testosteron

Både kolesterol och testosteron klassificeras som steroider på grund av liknande kemiska strukturer med en ”steroidring”.

Kolesterol fungerar som en ”moderförening” för alla steroidhormoner, inklusive testosteron, eftersom det är en nödvändig komponent för produktionen av dessa hormoner.

För att bli omvandlad till testosteron, genomgår kolesterol flera steg. Först omvandlas det till pregnenolon i levern med hjälp av enzymet Cytokrom P450.

Därefter omvandlas det till andra hormoner som androstenedion innan det slutligen blir testosteron.

Om kroppens celler behöver mer testosteron, kommer levern att producera mer genom att använda tillgängligt kolesterol.

Utan tillräckligt med tillgängligt kolesterol kan produktionen av viktiga steroidhormoner, inklusive testosteron, påverkas negativt.

Testosteronbrist hos män kan leda till förlust av muskelmassa och styrka, minskad sexuell lust och ökad risk för långsiktiga hälsoproblem som svaga ben och kardiovaskulära sjukdomar.

Testosteron brist hos män

Forskning visar på en koppling mellan HDL-kolesterol och testosteronnivåer hos män.

Vidare visar studier att en diet med hög fetthalt är viktig för att bibehålla optimala testosteronnivåer.

Lågfettdieter kan faktiskt leda till minskade testosteronnivåer, medan dieter rika på fetter kan hjälpa till att upprätthålla och optimera testosteronnivåerna.

Det är därför viktigt att inkludera tillräckliga mängder kolesterolrik mat i kosten för att stödja testosteronproduktionen.

Mat med Kolesterol som ökar testosteron

När vi talar om kolesterol i kosten är det viktigt att skilja på olika typer av fett.

För det mesta får du ditt kolesterol från animaliska produkter, förutom små mängder som finns i växtbaserade oljor.

De främsta källorna till kolesterolrika livsmedel är oftast rika på mättade fetter.

Här är en översikt över livsmedel som vi rekommenderar:

Ägg

Ägg är ett utmärkt val när det gäller att öka ditt kolesterolintag.

Dessa näringsrika djurprodukter är rika på viktiga näringsämnen, inklusive vitamin A, D, E och det antioxidativa mineralet selen.

Ägg

Varje ägg innehåller cirka 5 gram fett, vilket ger en betydande mängd HDL-kolesterol.

Det mesta av kolesterolinnehållet återfinns i äggulan, så det är viktigt att inkludera hela ägget i din kost.

Forskning har även visat att att öka fettintaget genom att regelbundet äta ägg samtidigt som kolhydrater minskas inte bara ökar HDL-nivåerna, utan minskar också insulinkänsligheten.

Organkött

Teorier föreslår att organkött utgjorde en betydande del av vår jägar-samlardiet jämfört med dagens konsumtion. Historiskt sett visar våra tänder att vi föredrog de näringsrika inälvorna över de håriga, tuffa ytterlagren av djur.

Organkött

Även om organkött kanske inte passar allas smak, utgör lever, njurar och hjärta en utmärkt källa till kolesterol och mättade fetter, samt B-vitaminer, zink, kreatin och kolin som främjar hjärnhälsan.

Utöver dessa näringsämnen innehåller organkött även CoQ10, en kraftfull antioxidant som spelar en roll i energiproduktionen.

Nötkött

Nötkött, en populär typ av rött kött, utmärker sig som en rik källa till protein och mättade fetter. Det tillhandahåller även viktiga näringsämnen som zink, D-vitamin och magnesium.

öka testosteron mat

Med tanke på tillgänglighet, kostnad och utbredning har vi valt att betona nötkött, men det finns även andra alternativ som lamm och viltkött som delar liknande näringsfördelar.

Räkor

Denna skaldjursdelikatess är en utmärkt källa till vitamin D3, som kroppen syntetiserar från kolesterol.

Vitamin D3 stärker immunförsvaret och spelar en avgörande roll för både tandhälsa och bentäthet.

Räkor

Dess betydelse sträcker sig till att öka testosteron- och energinivåer.

Studier har visat att att inta 3 332 IE av detta vitamin signifikant ökar fritt testosteron.

Blåmögelost

Ost finns i många varianter, alla rika på mättade fetter och kolesterol.

Vad som skiljer blåmögelost åt är förekomsten av probiotika, vänliga bakterier som kan hjälpa till att minska kortisol, ett stresshormon som har en negativ inverkan på testosteronproduktionen.

Blåmögelost

Studier har visat att en kost rik på probiotika kan bidra till att stimulera testosteronproduktionen och till och med öka storleken på testiklarna.

Sammanfattning – kopplingen mellan kolesterol och testosteron

Kolesterol är en lipid, en typ av fettämne som utgör en viktig komponent i cellernas yttre membran. Det produceras naturligt av levern och kan också erhållas genom kosten.

För att dessa fettämnen ska kunna cirkulera i blodet är de inkapslade i proteiner, vilket kallas ett lipoprotein.

Såväl kolesterol som testosteron klassificeras som steroider på grund av deras liknande ringstruktur.

Kolesterol, som är moderföreningen till alla steroidhormoner, inklusive testosteron, är avgörande för syntesen av dessa hormoner.

Utan tillräckliga nivåer av kolesterol från kosten kan testosteronproduktionen påverkas negativt.

Det finns livsmedel som kan bidra till att öka testosteronproduktionen, såsom rött kött, orgelkött och ost. Det är fördelaktigt att inkludera dessa livsmedel i kosten för att optimera hormonnivåerna.

För de som önskar öka testosteronnivåerna ytterligare kan naturliga kosttillskott vara ett alternativ.

Dessa testosteron tillskott innehåller kliniskt beprövade ingredienser som kan stimulera den naturliga produktionen av testosteron på några veckor eller månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *