Vad är sambandet mellan zink och testosteron?

Zink har länge erkänts för att stödja hälsan, men dess förhållande till testosteron är nu i fokus.

Oavsett om du är en idrottare på jakt efter prestandaförbättringar eller bara strävar efter ökad vitalitet och välbefinnande, kan att balansera dina zinknivåer vara avgörande.

Förstå det starka sambandet mellan zink och testosteron och lär dig hur du på naturlig väg kan höja dina hormonnivåer för ett friskare och mer energifyllt liv.

Vad är zink?

Zink är en viktig mineral som spelar en avgörande roll i kroppens funktioner, inklusive immunförsvar, tillväxt, sårläkning och proteinproduktion.

Eftersom kroppen inte kan producera eller lagra zink själv måste det tillföras genom kosten.

Zink testosteron

Denna mineral klassificeras som en mikronäringsämne, vilket betyder att den, tillsammans med vitaminer och andra mineraler, är nödvändig för kroppens grundläggande funktioner och överlevnad.

Vad är zink bra för?

Zink är en mångsidig mineral som deltar i över 100 kemiska processer i kroppen.

Den stödjer matsmältning, proteintillväxt, immunförsvar, sexuell hälsa och benstyrka. Att ha tillräckligt med zink är avgörande för immunförsvar och celldelning.

Zinkbrist kan minska androgenreceptorer, öka östrogenreceptorer och främja omvandlingen av testosteron till östrogen, vilket påverkar hälsan, särskilt testosteronnivåer.

Då kroppen inte kan producera eller lagra zink, måste det tillföras via diet eller tillskott. Otillräckligt zinkintag kan leda till låga nivåer av både zink och testosteron.

Zink brist symptom

Zinkbrist inträffar när zinknivåerna i kroppen sjunker under en specifik tröskel (vanligtvis mindre än 0,66 till 1,10 mcg/ml).

Zink brist kan ha negativa effekter såsom hämmad tillväxt hos unga, fertilitetsproblem, hudirritation, ökad känslighet för infektioner och långsam läkning av sår.

Otillräcklig zink kan leda till hypogonadism, med symtom som trötthet, muskelförtvining, minskad libido, erektil dysfunktion, värmevallningar och sexuella svårigheter.

Rekommenderade dagliga intag av zink är ungefär 3 mg för barn, 8 mg för kvinnor och 11 mg för män.

Zink i mat

För att öka zinknivåerna i kroppen är det klokt att inkludera matvaror som är rika på detta viktiga mineral i din kost.

Då zink inte kan lagras i kroppen, är den mest effektiva metoden att öka zinknivåerna att inta det genom kosten.

mat med zink

Det finns flera matkällor som är särskilt rika på zink, inklusive:

Ostron och krabba Nötkött, fläsk och kyckling Fullkornsprodukter Baljväxter
Mejeriprodukter Nötter och frön Havregrynsgröt Mörk choklad

Zink och dess Påverkan på Testosteron

Även om de exakta mekanismerna ännu inte är helt förstådda, tyder forskningen på att zink spelar en viktig roll inte bara i celldelning och immunsystemet, utan även i produktionen av testosteron.

Detta kan bero på zinks förmåga att underlätta omvandlingen av androstenedion till testosteron.

Forskningen har också visat att zink kan påverka testikelcellerna som är ansvariga för testosteronproduktionen.

En intressant observation är även att zink kan minska nivåerna av könshormonbindande globulin (SHBG). Detta kan potentiellt öka nivåerna av fritt testosteron, eftersom SHBG binder till testosteron och begränsar dess effekter.

Studier om Zink och Testosteron

Forskningen om zinks effektivitet vid behandling av hypogonadism är begränsad, men befintliga studier tyder på att zinktillskott kan vara fördelaktiga.

En studie fokuserade på magnesium- och zinktillskott. Deltagare som fick 30 mg zink dagligen upplevde ökade nivåer av fritt testosteron i kroppen.

En annan studie visade att restriktion av zinkintag genom kosten kunde sänka testosteronnivåerna, och zinktillskott hjälpte deltagarna.

En tredje studie granskade zinks effekter på infertila män med låga eller normala testosteronnivåer och noterade förbättringar i både testosteron och spermieantal hos de med låga testosteronnivåer.

Inga extra fördelar upptäcktes hos män med normala testosteronnivåer.

Dessa studier indikerar att zink har potential att öka testosteronnivåerna hos de med zinkbrist eller låga testosteronnivåer, vilket ofta kan vara resultatet av åldrande, fysisk stress eller otillräcklig kost.

Forskningen visar att användning av komplexa formuleringar kan vara fördelaktig. Även om zink ensamt kan vara hjälpsamt, kan en kombination av zink med magnesium och vitamin B6 maximera och öka testosteronproduktionen för bästa resultat.

Zink biverkningar

Zink är generellt säkert för de flesta vuxna vid oral konsumtion upp till 50 mg dagligen. Rutinmässiga zinktillskott bör inte tas utan råd från sjukvårdspersonal.

För vissa individer kan zink leda till illamående, kräkningar, diarré, metallisk smak, njur- och magproblem samt andra biverkningar.

Zink är möjligen säkert vid intag över 50 mg per dag via munnen, men det finns oro för att doser över denna mängd kan minska kopparabsorptionen i kroppen, vilket kan leda till anemi.

Att ta höga doser av zink är troligen osäkert och kan ge upphov till feber, hosta, magsmärtor, trötthet och andra oönskade effekter.

Hur mycket zink per dag

Rätt dosering av zink är avgörande för att optimera testosteronnivåerna.

De flesta forskare föreslår en daglig dos på 10-20 mg zink, helst i kombination med magnesium och vitamin B6.

Hur mycket zink per dag

Denna mängd bör vara tillräcklig för att stödja din kropps hälsa.

Det är dock viktigt att poängtera att doser över 50 mg zink per dag kan vara skadliga och leda till toxicitet.

Sammanfattning: Zink och testosteron

Flera studier har klargjort kopplingen mellan zink och testosteron. Låga zinknivåer är associerade med minskad produktion av testosteron, vilket kan resultera i symtom som låg energi, minskad muskelmassa och nedsatt sexlust.

Genom att se till att du får tillräckligt med zink kan du hjälpa din kropp att upprätthålla optimala testosteronnivåer och dra nytta av de omfattande fördelarna som det medför.

Zink aktiverar enzymer som är avgörande för testosteronsyntesen, vilket underlättar produktion och användning av detta viktiga hormon.

Det är viktigt att notera att om din kost redan innehåller tillräckligt med zink eller om dina testosteronnivåer är normala, kommer du inte att märka någon märkbar förbättring.

För att dra nytta av zinks fördelar bör du ha zinkbrist eller låga testosteronnivåer.

Det rekommenderas också att använda zink som en del av en komplex formulering istället för att använda det ensamt för att uppnå bästa resultat.

Många testosteron tillskott erbjuder sådana komplexa formuleringar, vilka kan hjälpa till att öka testosteronnivåerna i kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *