Sambandet mellan testosteron och håravfall

Sambandet mellan testosteron och håravfall är komplicerat.

En vanlig uppfattning är att testosteron, antingen höga eller låga nivåer, är direkt kopplat till håravfall eller hårtillväxt, men det är inte så enkelt.

Hormonella ojämvikter kan resultera i olika problem relaterade till hår, inklusive håravfall, tunnare hår och ökad skörhet. Dessutom kan dessa obalanser även utlösa andra hälsoproblem.

Här presenteras all information du behöver om förhållandet mellan testosteron och håravfall.

Håravfall hos män

Innan vi granskar förhållandet mellan testosteron och håravfall är det viktigt att förstå manlig skallighet (androgen alopeci) och dess orsaker. Det är den typen av håravfall som de flesta män oroar sig över.

Vid 50 års ålder börjar upp till hälften av männen uppleva håravfall vid tinningarna, på kronan och i hårfästet. Vid 70 års ålder har endast mindre än 15 % av männen kvar sitt ursprungliga hår.

testosteron håravfall

Tyvärr är manlig skallighet resultatet av en kombination av ärftliga faktorer och påverkan av androgenhormoner. Dessa faktorer spelar en stor roll i att bestämma hur mycket hår du behåller när du åldras.

Testosteron och håravfall

Ett specifikt hormon vid namn dihydrotestosteron (DHT) har en betydande roll när det gäller hårväxt och håravfall.

DHT skiljer sig från fritt testosteron, den form av testosteron som är involverad i muskeluppbyggnad och reglering av sexuell lust.

Cirka 10 % av det testosteron din kropp producerar omvandlas till DHT genom enzymet 5 alfa-reduktas.

Under puberteten är det DHT som stimulerar tillväxten av kropps- och ansiktshår. Men när du åldras kan detta hormon vara en bidragande faktor till håravfall.

Hårsäckar är särskilt känsliga för effekterna av DHT. Högre nivåer av DHT kan accelerera håravfall, förlänga hårets tillväxtcykel och resultera i kortare och tunnare hår.

Orsakar högt testosteron håravfall?

Om DHT är en biprodukt av testosteron, kan högt testosteron leda till håravfall?

Nej, höga nivåer av testosteron är inte direkt ansvariga för skallighet hos män.

Ökad testosteronhalt är inte en primär orsak till androgen alopeci.

högt testosteron håravfall

Androgen alopeci är faktiskt en genetisk predisposition som gör individer mer mottagliga för effekterna av dihydrotestosteron (DHT).

Om dina receptorer är överkänsliga kan även små mängder DHT lätt utlösa dem och därmed accelerera håravfallet. Andra gener kan också spela roll i denna process.

Om du har en genetisk variation som gör dina hårsäckar mer mottagliga för DHT, kan ökade nivåer av DHT leda till håravfall hos män.

Orsakar lågt testosteron håravfall?

Bland biverkningarna av lågt testosteron nämns förlust av muskelmassa, viktuppgång, erektil dysfunktion, trötthet, minskad sexlust och till och med depression.

I takt med att män åldras minskar testosteronproduktionen naturligt, vilket kan påverka hårväxt på kropp och ansikte.

Hittills har forskning inte hittat något direkt samband mellan lågt testosteron och håravfall.

Även om låga testosteronnivåer kan resultera i minskad produktion av DHT, är den främsta orsaken till håravfall den genetiska känsligheten för DHT:s påverkan på hårsäckarna.

Därför, om dina testosteronnivåer är under det normala för din ålder, kan du uppleva håravfall på kroppen och i ansiktet. Men det är osannolikt att du kommer att märka håravfall på huvudet.

Om du söker efter naturliga metoder för att öka testosteron, då är testosteron tillskott det mest effektiva sättet.

Orsakar testosteron håravfall hos kvinnor?

Även om androgen alopeci är vanligare hos män än hos kvinnor, är håravfall ett bekymmer för över 30 miljoner kvinnor världen över.

Kvinnor har lägre nivåer av androgener, inklusive testosteron, men tillräckligt för att kunna uppleva androgen alopeci.

Håravfall hos kvinnor liknar det hos män i den meningen att det beror på DHT:s påverkan på hårsäckarna.

Mönstret för håravfall hos kvinnor skiljer sig från det hos män. Håret tenderar att tunnas ut över hela hårbotten, främst vid skiljelinjen. Du kan observera att fler hårstrån faller ut, men huden på hårbotten förblir vanligtvis oförändrad.

testosteron håravfall kvinnor

Ett tillbakadragande hårfäste eller en kal fläck på hjässan är ovanligt hos kvinnor. Detta kan inträffa vid extremt högt testosteron i kroppen.

Högt testosteron hos kvinnor kan medföra olika biverkningar, inklusive viktökning, akne, ökad kropps- och ansiktshårväxt samt eventuellt håravfall.

Precis som med manligt håravfall finns det en genetisk komponent i kvinnligt håravfall. Det betyder att kvinnor med känsligare hårsäckar kan uppleva håravfall vid ökade testosteronnivåer.

Slutsats: Påverkar testosteron håravfall?

Androgen alopeci, även känd som manlig skallighet, är vanligt bland män. Över en fjärdedel av männen i trettioårsåldern upplever detta, och siffran stiger till över hälften bland män som når 50 år.

Det är en vanlig missuppfattning att höga testosteronnivåer automatiskt leder till håravfall.

Det som faktiskt sker är att vissa individer är mer känsliga för dihydrotestosteron (DHT), en potent biprodukt av testosteron.

Denna känslighet för DHT har genetiska rötter, och det är därför vissa människor är mer benägna att uppleva håravfall som en reaktion på testosteron.

Sammanfattningsvis är orsakerna till håravfall i första hand genetiska snarare än direkt kopplade till testosteron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *