Viktig info före användning av testosteron kräm

Om du söker behandling för lågt testosteron kan en testosteronkräm vara lösningen du behöver.

Åldrande sänker testosteronnivåerna och påverkar livskvaliteten för både män och kvinnor.

Symtom som minskad energi, svaghet och minskad libido är kopplade till lågt testosteron, och de kan lindras med rätt behandling.

Testosteron kräm

Lösningen kan vara testosteronkräm för både män och kvinnor. Vilka är fördelarna och biverkningarna? Läs vidare för att få svar!

Vad är testosteron kräm?

Även om det oftast kallas ”testosteronkräm,” är det faktiskt mer av en gel än en kräm.

Oavsett benämning är det fortfarande en aktuell behandling, vilket innebär att du applicerar den genom att massera in den i huden.

Det är viktigt att notera att testosteronkräm är ett receptbelagt läkemedel och bör endast användas efter konsultation med din läkare.

Läkaren kan ordinera det för att behandla hypogonadism, ett tillstånd där kroppen inte producerar tillräckligt med testosteron på egen hand.

Hur man applicerar testosteronkräm?

Det finns olika testosteronprodukter på marknaden, och de kan variera i dosering och applikationsområde.

Vanligtvis föreskrivs att testosteronkrämen appliceras på axlar, överarmar eller mage.

Testosteron kräm män

Det är dock viktigt att komma ihåg att instruktionerna kan variera beroende på den specifika produkten, så det är alltid bäst att rådfråga din läkare och läsa anvisningarna noggrant innan du använder den.

Testosteron kräm för kvinnor

Testosteronkräm för kvinnor används främst under klimakteriet för att bekämpa dess relaterade symptom, inklusive minskad sexlust, låga energinivåer och nedsatt uthållighet.

Det kan även förbättra humöret, öka ämnesomsättningen samt underlätta viktminskning och bantning. Dess användning sägs även gynna huden.

Testosteronkräm kontra testosteroninjektion

Innan vi utforskar krämens för- och nackdelar jämför vi den med den mer bekanta testosteronbehandlingen: testosteroninjektion. Vad skiljer dem åt?

För det första, och mest framträdande för de flesta, kräver krämen inte någon injicering med en nål i kroppen.

Det är så enkelt. Många ogillar tanken på nålar, och det är förståeligt.

En viktig sidopunkt: om du får testosteronbehandling från din läkare kan du be dem att administrera injektionen åt dig, så du behöver inte göra det själv!

Vilka andra skillnader finns det? Jo, testosteronkrämen är bekväm eftersom du enkelt kan applicera den själv, men nackdelen är att du behöver göra det varje dag. Det är mycket oftare än injektioner varje vecka eller varannan vecka!

För det andra kan gelen du applicerar på din kropp potentiellt smitta av på andra! Det är sant, om du inte är försiktig kan du överföra testosteronboostern till någon annan…

Men mer om detta senare när vi diskuterar risker och biverkningar. Låt oss först utforska fördelarna.

Fördelar med testosteron kräm

Nu är det dags att diskutera den del du har längtat efter: fördelarna. Vad kan denna testosteronprodukt göra för dig och dina utmaningar?

För att göra det mer överskådligt har vi sammanställt en lista över fördelar som associeras med produkten:

– Behandlar tecken på hypogonadism
– Ökar libido och sexuell lust
– Förbättrar styrka och uthållighet
– Främjar muskeltillväxt och storlek
– Ökar energin och uthålligheten
– Förbättrar allmänt humör, fokus och koncentration
– Reglerar sömnrytmen effektivt

En ganska imponerande lista, eller hur?

Vi har fokuserat på de positiva aspekterna hittills, men det finns en skuggsida att tänka på…

Och den negativa sidan är verkligen mycket allvarlig… Det är klokt att tänka noggrant innan du använder testosteronkräm.

Här kommer risker och biverkningar av testosteronkräm.

Biverkningar av testosteron kräm

Innan du överväger att använda testosteronkräm bör du vara medveten om dess potentiella biverkningar. Det är receptbelagt av en anledning, så det är viktigt att alltid rådfråga din läkare först!

Här är en lista över möjliga biverkningar:

Hudproblem

Detta är förmodligen den mest omtalade biverkningen och den är allvarlig. Människor kan utveckla allergiska reaktioner mot krämen, vilket kan resultera i symtom som:

– Klåda
– Utslag
– Acne
– Brännande känsla
– Ömhet
– Rodnad
– Sveda

Se alltid till att applicera krämen på ren hud och undvik områden med sår eller befintliga utslag. Rådgör alltid med din läkare innan användning.

Överföring till andra

Även om du kanske inte märker detta direkt är det en allvarlig potentiell bieffekt. Eftersom det är en kräm/gel som appliceras på din hud, måste du vara medveten om att den kan överföras till andra.

Detta kan hända genom direktkontakt med en annan persons hud – man, kvinna eller till och med ett barn – eller genom kontakt med kläderna du har haft på dig.

Testosteronprodukter kan orsaka oönskade effekter för kvinnor och barn, så se till att kontakta din läkare omedelbart om du misstänker att någon annan har kommit i kontakt med krämen.

Förändringar i bröstvävnad

Som du vet kan låg testosteronproduktion (hypogonadism) orsaka gynekomasti. Tyvärr kan testosteronkräm också påverka bröstvävnaden negativt.

Ibland omvandlas kroppens testosteron till östrogen – ”det kvinnliga hormonet” – vilket kan leda till ökad bröstvävnad.

Brösten kan öka i storlek, svullna och bli ömma och smärtande. Inte något man önskar!

Humörförändringar

En annan möjlig biverkning av testosteronkräm är förändringar i humör och känslomässigt tillstånd. Det kan medföra humörsvängningar, depression, ångest, plötsliga tårar, paranoia och ilska.

Att öka testosteronet med krämer kan inte bara orsaka fysiska förändringar, det kan även påverka ditt mentala tillstånd!

Urineringsproblem

Användning av testosteronkräm kan göra dina besök på toaletten och dina urineringsfunktioner mycket obekväma.

Individer har rapporterat problem från ökad urinering, inklusive nattliga uppvaknanden för att kissa, till svårigheter med att urinera och känsla av att behöva urinera när det inte finns något behov.

I värsta fall kan du till och med uppleva blod i urinen… Det är smärtsamt!

Men det slutar inte där…

De biverkningar som nämns ovan är bara några av de vanligaste riskerna, men tyvärr finns det fler.

Tunnare hår, skallighet, problem med prostatan, erektil dysfunktion eller å andra sidan överdriven erektion och långvariga sådana; det finns en mängd olika möjliga biverkningar med testosteronkräm!

Vad är alternativen?

Så, om testosteronkräm inte verkar vara rätt för dig på grund av de skrämmande biverkningarna, vad kan du då göra?

Om du är tveksam till att använda testosteronkräm finns det alternativ att utforska.

Vi nämnde tidigare testosteroninjektioner som ett alternativ, men de har sina egna risker och biverkningar. Om du är nyfiken på dem kan du läsa mer om testosteroninjektion.

Men vad kan du göra om du vill undvika medicinska behandlingar och gå den naturliga vägen?

Du kan fokusera på en sund livsstil och kost. Det finns en mängd livsmedel och örter i naturen som faktiskt kan hjälpa dig att öka testosteron på ett säkert och naturligt sätt.

Inga injektioner, inga kemikalier, inget otäckt. Vissa kostförändringar kan faktiskt hjälpa dig mer än du någonsin kunnat föreställa dig!

Om detta fortfarande inte hjälper, kanske du vill prova testosteron tillskott som naturligt ökar dina testosteronnivåer.

Summering

Sammanfattningsvis kan testosteronkräm vara till nytta för att hantera problem relaterade till testosteron hos både män och kvinnor.

Det är dock avgörande att vara medveten om potentiella biverkningar och risker innan du väljer denna behandlingsväg.

Oavsett vilket val du gör är det alltid klokt att konsultera din läkare och noggrant diskutera dina alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *