Vilken mat som ökar testosteron? [Bästa 13]

Det mest naturliga sättet att öka testosteron är genom att välja rätt mat.

Sant, det finns vissa mat som kan fungera otroligt bra när det gäller att behandla lågt testosteron.

Testosteron mat

Denna guide kommer att ge dig en detaljerad lista över några av de mest effektiva testosteronmaten utöver några andra naturliga metoder för att reglera detta hormon i kroppen.

Topp 13 mat för att öka testosteron

Vilka mat ökar testosteronet? När du tittar på vetenskapen är det här några av de bästa testosteronmaten:

Ostron

Ostron är rika på zink och anses vara en afrodisiakum på grund av detta. Zink är viktigt för att förbättra spermiekvaliteten och främja manlig fertilitet.

Zink testosteron

Dessutom hämmar det produktionen av könshormonbindande globulin (SHBG), vilket förhindrar omvandling av fritt testosteron till östrogen.

Ingefära

Ingefära är rikt på C-vitamin, antioxidanter, zink och E-vitamin, och har använts i århundraden för att behandla olika åkommor.

När det gäller behandling av lågt testosteron har ingefära visat sig vara direkt kopplad till hormonproduktionen.

Ingefära

Tillräckligt intag av ingefära triggar hypofysen att frigöra luteiniserande hormon (LH), vilket stimulerar testiklarna att producera testosteron och ökar spermieantalet.

Äggulor

Ägg är en utmärkt källa till protein, vitamin D, Omega-3 och kolesterol, vilket är avgörande för att upprätthålla testosteronhälsan. Det är även mångsidigt och stödjer muskelutveckling och underhåll.

Lövgröna grönsaker

Lövgröna grönsaker som spenat, grönkål, broccoli och romansallat är rika på näringsämnen som magnesium, järn, folat, kalcium och olika vitaminer inklusive vitamin B.

Kopplingen mellan magnesium och testosterone

Ett tillräckligt intag av dessa grönsaker förbättrar kroppens förmåga att absorbera viktiga näringsämnen, vilket i sin tur främjar högre testosteronproduktion. Detta reglerar blodsocker och blodtryck, förbättrar humöret samt stärker ben och muskler.

Extra virgin olivolja

Den är rik på polyfenoler och antioxidanter som kan bekämpa hjärtsjukdomar, cancer, inflammation och oxidativ stress. Studier har kopplat de sistnämnda sjukdomarna till minskade testosteronnivåer hos män.

Extra virgin olivolja huvudsakligen består av enkelomättade fettsyror som, bland många andra fördelar, kan sänka LDL kolesterol och öka HDL (goda) kolesterol, som är nödvändigt för omvandling till testosteron.

En studie visade att kostoljor som extra virgin olivolja bidrog till en över 17-procentig ökning av testosteronnivåer och nästan 43-procentig ökning av luteiniserande hormon.

Rött kött

Måttlig konsumtion av rött kött, som nötkött, stöder produktionen av testosteron.

Rött kött är rikt på protein och innehåller järn, zink, koppar, selen, vitamin B12 och andra mikronäringsämnen som ger övergripande fördelar för kroppen.

öka testosteron mat

Leucin, en aminosyraderivat som finns i kött, främjar utveckling och reparation av vävnader i ben och muskler samtidigt som benstyrkan bibehålls.

Det är dock viktigt att notera att bearbetat rött kött kan ha negativ inverkan på testosteronproduktionen och därmed påverka reproduktiv hälsa.

Fet fisk

Rekommenderade kallvattenfeta fiskar inkluderar tonfisk, lax, makrill, sardiner, sill och öring.

Förutom deras höga mineralinnehåll är de rika på långkedjiga omega-3-syror och fleromättade fettsyror som gynnar din kropp på flera sätt, inklusive produktionen av testosteron.

För de som inte gillar fisk eller skaldjur kan tillskott av omega-3 eller dokosahexaensyra vara ett alternativ. Studier visar att manliga frivilliga som tog fiskoljetillskott med omega-3 upplevde en ökning av sina totala testosteronnivåer.

Om du njuter av fisk, se till att övervaka ditt veckointag då fet fisk, trots sina hälsofördelar, kan innehålla vissa föroreningar som kan ackumuleras i kroppen.

Lök

Lök är en grönsak med många otroliga hälsofördelar, inklusive förmågan att förbättra testosteronnivåerna. Den ökar antioxidantenzymer och skyddar Leydig-celler från skador.

Dessutom stimulerar den produktionen av luteiniserande hormon (LH), vilket i sin tur ökar frisättningen av testosteron. Att inkludera lök som en del av din vanliga kost kan därför ge betydande resultat.

Granatäpple

Granatäpple betraktas som en superfrukt på grund av sitt rika innehåll av antioxidanter, kalium, C-vitamin och flera andra näringsämnen. Dessa arbetar tillsammans för att öka salivtestosteron, vilket i sin tur ökar energin, förbättrar humöret och bekämpar depression och ångest.

Granatäpple

Enligt forskare kan granatäpple ha en mycket potent förmåga att öka testosteronnivåerna. En studie visade att användare av granatäpple upplevde en genomsnittlig ökning av testosteronnivåerna med 24 procent.

Bananer

Det finns en vanlig fråga om bananer kan sänka testosteronnivåerna eller inte. Svaret är tydligt och stöds av vetenskapen: Bananer sänker inte testosteronnivåerna; de kan faktiskt öka dem.

Flera av fruktens viktiga näringsämnen och vitaminer är viktiga för att främja testosteronproduktionen. En studie visade hur kalium, huvudnäringsämnet i bananer, kan främja testosteronproduktionen och bidra till fastare erektioner.

testosteron bananer

Pyridoxin, även känt som vitamin B6, erbjuder också många fördelar, inklusive frisättning av androgener, vilket i sin tur kan öka testosteronproduktionen.

Bananer innehåller också magnesium, en annan känd ingrediens för att öka testosteron.

Dessutom kan bromelain och tryptofan i bananer förbättra sexlusten och därmed förbättra humöret och kognitiv funktion genom att öka serotoninutsöndringen.

För att maximera näringsnivåerna i bananer är mogna bananer ett utmärkt val.

Druvor

Druvskal är rika på resveratrol, en förening med antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.

I en studie fann forskare att motsvarande 500 mg – ungefär mängden i 5-10 g druvskal – höjde testosteron och förbättrade spermiers rörlighet.

Resveratrol kan också förhindra aromatiseringen av testosteron till östrogen.

Avokado

Avokado, en ingrediens i guacamole, är en annan källa till magnesium och hälsosamma fetter som har kopplats till ökad testosteronproduktion.

höja testosteron mat

Den innehåller också bor, ett mineral som gynnar testosteronnivåerna. Forskning visar att bor kan påverka testosteronmetabolismen och skydda mot nedbrytning av testosteron.

Mörk choklad

Kakaoprodukter som mörk choklad och kakaopulver är också rika på magnesium, men det är inte det enda som ger dem sin testosteronhöjande kraft.

Kakao är även högt i flavonoidantioxidanter, växtföreningar med kraftfulla antioxidativa och antiinflammatoriska effekter.

Testosteron mörk choklad

En studie fann att flavonoiderna i kakaoprodukter, såsom quercetin och apigenin, kan bidra till ökad produktion av testosteron.

Alternativa metoder för att öka testosteron

Förutom kost är det även betydelsefullt att inkludera fysisk aktivitet för att öka produktionen av testosteron. Genom att kombinera en hälsosam kost med en aktiv livsstil kan du främja syntesen av testosteron mer effektivt.

Regelbunden träning, HIIT eller styrketräning bör således vara en integrerad del av din testosteronupplivande strategi.

Därutöver finns det många näringsämnen som kroppen behöver men som den inte kan producera naturligt, eller åtminstone inte i tillräckligt höga mängder.

Vi har nämnt några av dessa när vi diskuterade testosteronhöjande livsmedel, inklusive vitamin B, C och D, zink, magnesium och omega-3-fettsyror. Det finns dock en rad andra näringsämnen som är lika viktiga.

Forskning visar att naturliga kosttillskott såsom D-asparaginsyra, bockhornsklöver och Tribulus utgör fantastiska källor till många hälsofördelar, inklusive att ge en välbehövlig boost åt ditt testosteron.

De här komponenterna och mycket mer finns i de bästa testosterontillskotten.

Slutsats

Med detta når vi slutet av denna artikel om de olika mat och metoder för att öka testosteron i kroppen. Visst kan olika vitamintillskott vara till hjälp när du brottas med testosteronbrist. Men grunden börjar med att göra förändringar i din kost och livsstil.

Att inkludera den tidigare nämnda listan över testosteronmat i dina måltider kan medföra betydande positiva förändringar i kroppen. Detta beror på att de naturligt förekommande näringsämnena i maten inte bara hjälper till att reglera hormonerna i kroppen utan ser också till att du har långsiktiga hälsofördelar.

Regelbunden träning, att bibehålla kroppsvikten och hantera stress i kombination med testosteronmat är också nödvändigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *