Det finns flera sätt att höja testosteron, men ingen slår att optimera din kost. Kosten är en kraftfull strategi för ökat testosteron.
I den här artikeln kommer vi att utforska rollen som kolesterol spelar i att öka produktionen av testosteron, fördelarna med kolhydrater, hur du kan rätta till eventuella brister i din kost, och vikten av att hantera din vikt för att främja testosteronproduktionen.
Vi kommer att presentera enkla, praktiska och mycket effektiva åtgärder som du kan börja vidta omedelbart. Dessa åtgärder hjälper dig att avsevärt öka testosteron genom att göra små förändringar i din kost.
Hur din kost kan påverka testosteron
Det är ingen hemlighet att din kost har en omfattande påverkan på olika aspekter av din hälsa, inklusive ditt immunsystem, ämnesomsättning, kognitiva funktioner och sexuell hälsa.
Så det är inte förvånande att din kost också har en signifikant inverkan på din testosteronproduktion.
Testosteron är ett hormon som främst produceras av Leydig-celler, som finns i testiklarna hos män. Dessa celler spelar en central roll genom att omvandla HDL (bra) kolesterol till testosteron.
Om din kost är fattig på HDL-kolesterol kan detta direkt minska din förmåga att producera testosteron.
Dessutom kan du påverka testosteronet indirekt genom att ändra din kost för att minska kroppsfett, vilket kan bidra till minskad produktion av östrogen och skydda testosteronet.
Vi kommer också utforska indirekta metoder för att påverka testosteron genom att lösa näringsbrister och inkludera livsmedel som hämmar östrogenproduktionen.
Om du tycker att detta låter komplicerat, oroa dig inte. Även om teorin kan vara komplex, är de praktiska stegen för att påverka din kost enkla att genomföra. Det ger dig flexibilitet att välja om du vill förstå teorin bakom det eller bara fokusera på de konkreta stegen du kan ta för att öka dina testosteronnivåer.
Var lugn om de teoretiska aspekterna verkar invecklade, de praktiska åtgärderna är enkla att genomföra. Du har valet att antingen fördjupa dig i teorin bakom varför vissa förändringar kan öka ditt testosteron eller att hoppa direkt till de praktiska stegen som du kan vidta.
Testosteron och Kost: Kolesterol
Vi har tidigare nämnt att kolesterol spelar en central roll i produktionen av testosteron, vilket kan vara överraskande eftersom kolesterol under lång tid demoniserades som en hälsofarlig substans.
Det är begripligt att höga kolesterolnivåer inte är hälsosamma och kan öka risken för hjärtsjukdomar, stroke och andra hälsoproblem. Under lång tid rådde allmänheten att undvika livsmedel med högt kolesterolinnehåll. Det kan minska risken för hjärtsjukdom, men det kan även leda till låga testosteronnivåer.
Idag vet vi att det finns både ”bra” och ”dåligt” kolesterol. Ökat intag av ”bra” kolesterol kan faktiskt sänka de totala kolesterolnivåerna och samtidigt öka testosteronproduktionen.
Högdensitetslipoprotein (HDL) kolesterol är den ”goda” sorten. Lipoproteiner består av proteiner och lipider (fetter) och deras funktion är att transportera andra fetter, inklusive triglycerider, genom kroppen.
HDL innehåller mer protein än fett, vilket ger det hög densitet. LDL-kolesterol innehåller mer fett än protein och har låg densitet.
Ökade HDL-kolesterolnivåer innebär att fler triglycerider kan avlägsnas från blodet, samtidigt som det ”dåliga” LDL-kolesterolet minskar. Det bidrar även till ökad testosteronproduktion.
Det finns dock en gräns för hur mycket HDL-kolesterol som är effektivt. Över en viss nivå (1,4 mmol/liter för att vara exakt) slutar de positiva effekterna av HDL-kolesterol.
Praktiska Åtgärder
Att inkludera livsmedel som är rika på HDL-kolesterol i din kost kan skydda ditt hjärta och samtidigt öka testosteronproduktionen. Det är dock viktigt att inte överkonsumera HDL-kolesterol.
– Olivolja
– Avokado
– Nötter
– Frön
– Fullkorn
– Fet fisk
Det kan även hjälpa till att minska kroppsfettet, vilket negativt påverkar testosteron (mer om detta senare).
Testosteron och Kost: Kolhydrater
Ett vanligt råd som män ofta får när de strävar efter viktnedgång är att minska sitt intag av kolhydrater. Detta kan vara en mycket effektiv metod för kortsiktig viktnedgång och kan också ha fördelar för testosteron.
Men det finns en stor nackdel med lågkolhydratdieter – de kan faktiskt sänka dina testosteronnivåer. Dessa dieter har också en tendens att öka produktionen av kortisol, ett av de största hoten mot testosteronproduktionen. Ju längre du följer en lågkolhydratdiet, desto värre blir det.
Intressant nog påverkar detta inte ketogena dieter på samma sätt, vilka är extremt feta och har minimalt med kolhydrater. Detta beror troligtvis på det höga fettinnehållet i dessa dieter. För vår diskussion ska vi dock ignorera ketogena dieter och fokusera på vanliga lågkolhydratdieter.
Den mest troliga orsaken till att en lågkolhydratdiet minskar testosteron är att den markant ökar produktionen av kortisol. Kortisol kallas ofta ”stresshormonet,” även om det inte är en helt korrekt beskrivning. I små mängder har kortisol flera hälsofördelar, inklusive reglering av blodtrycket och minskad inflammation.
Men kroniskt höga nivåer av kortisol kan allvarligt påverka kroppen på flera sätt, inklusive dess effekt på testosteron. Kortisol kan hämma testosteronproduktionen, vilket kan leda till låga testosteron, minskad spermieproduktion och till och med infertilitet.
Om du vill gå ner i vikt (vilket alltid är fördelaktigt för testosteron) är det oftast bättre att följa en diet som är rik på protein och har ett måttligt kolhydratinnehåll än att följa en lågkolhydratdiet.
Praktiska Åtgärder
Om du vill gå ner i vikt är det viktigt att skapa ett kaloriunderskott, vilket ofta innebär att minska kolhydrater. Men var noga med att inte minska dem för mycket. Ett bra makro-förhållande att sikta på skulle vara 40% kolhydrater, 40% protein och 20% fett.
Här är några exempel på livsmedel som är bra källor till kolhydrater:
– Fullkorn
– Havre
– Linser/bönor
– Potatis och andra rotfrukter
– Frukt
– Gröna bladgrönsaker
Kolhydrater, särskilt fullkornsvarianter, har många hälsofördelar, inklusive att öka HDL-kolesterolet.
Testosteron och Kost: Mat som Minskar Östrogen
Naturligtvis producerar din kropp ett enzym som kallas aromatas. Denna enzym spelar en viktig roll i omvandlingen av fritt testosteron till östrogen. I ett hälsosamt reglerat hormonsystem är detta en viktig funktion för att förhindra överskott av testosteron, vilket kan ha negativa effekter.
Men för män med hög kroppsfettprocent kan aromatas vara ett problem. Detta enzym, som bildas i fettvävnaden, ytterligare sänker redan låga testosteronnivåer. Det skapar en nedåtgående spiral där låga testosteronnivåer påverkar sömn, aptit, libido och energinivåer, vilket i sin tur ytterligare minskar testosteronet.
Det finns mediciner som kan hämma produktionen av aromatas, men de är ofta svåra att få tag i. Lyckligtvis finns det naturliga lösningar som också har många andra hälsofördelar.
Det finns ett antal livsmedel som naturligt kan hämma aromatasproduktionen. Genom att inkludera dem i din kost kan du hjälpa till att skydda dina testosteronnivåer och uppmuntra deras bevarande.
De livsmedel som oftast förknippas med aromatashämning är korsblommiga grönsaker. Dessa inkluderar mörkgröna grönsaker som broccoli, brysselkål, grönkål, kål, blomkål och selleri.
Men det är inte bara korsblommiga grönsaker som har denna förmåga. Vissa frukter, örter och icke-korsblommiga grönsaker kan också ha en aromatashämmande effekt.
Praktiska Åtgärder
Utforska listan med livsmedel som har potential att hämma aromatas och inkludera fler av dem i din kost. Undvik att enbart förlita dig på ett enda livsmedel; istället variera din kost genom att välja ett urval av dessa livsmedel.
Detta kommer inte bara gynna din allmänna hälsa utan också lägga till variation i din måltidsplan. Prova olika tillagningsmetoder och recept för att hålla det intressant och roligt.
Livsmedel som kan hämma aromatas:
– Selleri
– Svampar
– Grönkål
– Blomkål
– Broccoli
– Kål
– Tranbär
– Havre
– Vindruvor
– Körsbär
– Majs
– Blåbär
Testosteron och Kost: Bekämpa Näringsbrister
Ett ofta förbised näringsrelaterat problem som kan leda till lågt testosteron är näringsbrister. Män som saknar viktiga ämnen som vitamin D, zink, magnesium, D-asparaginsyra eller HDL-kolesterol kan ofta uppleva en minskning av testosteronnivåerna.
Vi har diskuterat brister i HDL-kolesterol tidigare, nu låt oss utforska några andra aspekter.
D-vitamin
Förhållandet mellan D-vitamin och testosteron är väl dokumenterat, med flera studier som visar att låga D-vitaminnivåer är kopplade till minskade testosteronnivåer.
Detta kan tillskrivas D-vitaminets påverkan på luteiniserande hormon (LH), som är ansvarigt för att stimulera testosteronproduktionen. Mer
D-vitamin resulterar i en ökad produktion av LH, vilket i sin tur leder till ökad testosteronproduktion.
D-vitamin är unikt jämfört med andra vitaminer – det fungerar faktiskt som ett steroidhormon. Precis som testosteron skapas D-vitamin från HDL-kolesterol, men detta sker endast i respons till solljus.
Lyckligtvis finns D-vitamin i kosten och i tillskott, vilket är särskilt viktigt i regioner med brist på naturligt solljus. Sverige är ett exempel. D-vitaminbrist är vanlig hos män, särskilt under vintermånaderna.
Några av de bästa kostkällorna för vitamin D inkluderar fet fisk som lax, tonfisk och sardiner. Ägg är en annan källa, även om den inte innehåller stora mängder.
Det tillsätts också D-vitamin till mejeriprodukter och spannmål för att säkerställa en tillräcklig tillskottsnivå.
Zink
Zink är ett essentiellt mineral, vilket innebär att det är nödvändigt för kroppens funktioner, inklusive matsmältning och proteinsyntes. Dessutom spelar zink en avgörande roll för ditt immunförsvar.
Även om den vetenskapliga förklaringen inte är helt klar, finns det en tydlig koppling mellan zinkbrist och låga testosteronnivåer, särskilt hos åldrande män.
Trots att zinkbrist kanske inte är så känt, är det faktiskt mycket vanligt, med cirka 1,1 miljarder människor som lider av brister i både zink och kalcium. I västvärlden är zinkbrist mindre vanligt, men fortfarande förekommande.
De flesta testosterontillskott innehåller en betydande mängd zink eftersom det har visat sig öka testosteronnivåerna hos personer som lider av zinkbrist till följd av kosten.
Det är också vanligt att idrottare eller personer som tränar regelbundet i gymmet lider av zinkbrist, eftersom träning kan öka zinkförbrukningen.
För att öka ditt zinkintag kan du inkludera olika livsmedel i din kost, såsom kött, nötter, mejeriprodukter, fullkorn och ägg, eftersom de utgör utmärkta källor till zink.
Ostron utgör en av de mest betydande källorna av zink, vilket är anledningen till att deras extrakt ingår i formuleringen av Testonine.
Magnesium
Magnesium är ett mineral som de flesta människor inte lider brist på, men de flesta män får inte i sig tillräckligt med magnesium i sin kost.
Personer som regelbundet tränar har en högre risk för magnesiumbrist, eftersom magnesium, liksom zink, förbrukas under intensiva träningspass. Låga nivåer av magnesium har visat sig minska testosteronproduktionen.
Detta förklarar varför en studie som utfördes på idrottare kunde påvisa att magnesiumtillskott resulterade i signifikanta statistiska ökningar av testosteronproduktionen. Det mest intressanta är att samma studie även fann ökade testosteronnivåer hos personer som var mer inaktiva, vilket tyder på att magnesium kan vara en effektiv faktor för att öka testosteron oavsett aktivitetsnivå.
Det finns flera livsmedel som utgör utmärkta källor till magnesium, och du kan inkludera dem i din kost för att stödja en hälsosam testosteronproduktion. Dessa livsmedel inkluderar nötter, frön, fullkorn, fet fisk som lax eller tonfisk och mörka bladgrönsaker som spenat.
D-asparaginsyra
D-asparaginsyra är en aminosyra som har en betydande roll när det gäller hormonfrisättning i kroppen. Den fungerar som en stimulans för luteiniserande hormon (LH), vilket i sin tur ökar produktionen av testosteron.
Män som lider av infertilitet och de som ägnar sig åt högintensiv träning kan dra fördel av att öka sitt intag av D-asparaginsyra.
En studie genomförd 2012 fann att tillskott av D-asparaginsyra hos män med nedsatt fertilitet resulterade i en imponerande ökning på 59% av deras testosteronnivåer.
Det finns flera livsmedel som kan bidra till att höja D-asparaginsyranivåerna i din kost. Ostron är en särskilt rik källa till D-asparaginsyra, och det återfinns även i de flesta köttprodukter, ägg och avokado. Sparris är också en värdig källa till D-asparaginsyra. För extra bekvämlighet innehåller Testogen en betydande mängd D-asparaginsyra.
Viktkontroll och Testosteron
En av de centrala rollerna när det gäller rätt kost är att upprätthålla en hälsosam vikt. I det långa loppet strävar du förmodligen inte efter att konstant gå upp eller ner i vikt. Idealiskt vill du nå och bibehålla en balanserad vikt där du kan äta bra och regelbundet utan att oroa dig för överflödigt kroppsfett.
Att upprätthålla en hälsosam vikt bär flera hälsofördelar, och det har även en positiv effekt på din testosteronproduktion.
Det är känt att övervikt kan negativt påverka testosteronnivåerna, men färre inser att undervikt också kan ha en skadlig inverkan på testosteronproduktionen. Denna koppling har evolutionära rötter.
För att uppnå en varaktig viktnedgång måste du konsumera färre kalorier än du förbränner, vilket innebär att din kropp använder överskottsfett som energireserv för att kompensera för kaloriunderskottet. Denna process resulterar i viktnedgång, något som ofta strävas efter.
Men över tid kan detta kaloriunderskott påverka din ämnesomsättning negativt. Din kropp har ingen aning om varför du minskar ditt kaloriintag och kommer att anta att resurserna (maten) är begränsade. Den kommer att börja minska funktioner som inte anses vara nödvändiga. Ditt immunförsvar kan försvagas, och din testosteronproduktion kan minska.
Studier har faktiskt visat signifikanta minskningar av serumtestosteron under perioder av viktminskning. Dessutom har luteiniserande hormon (LH), som är avgörande för testosteronproduktionen, minskat betydligt under sådana omständigheter.
Praktiska Åtgärder
Om du är underviktig, bör du sträva efter att öka ditt dagliga kaloriintag (ideellt sett genom att inkludera de livsmedel som nämns i den här artikeln) tills du uppnår en hälsosam vikt. Å andra sidan, om du lider av övervikt, kan en måttlig kaloriunderskott vara fördelaktigt.
Det är dock avgörande att undvika att förbli i ett extremt kaloriunderskott under en längre tid. Till exempel, om du normalt äter 2000 kalorier om dagen, kan en diet med 1800 kalorier per dag resultera i en säker och effektiv viktminskning över en lång tidsperiod.
En diet med endast 1200 kalorier per dag kan ge snabbare resultat vad gäller viktnedgång, men den kommer också att leda till en betydande minskning av testosteronnivåer.
Om du planerar att gå ner i vikt är det klokt att säkerställa att majoriteten av dina kalorier kommer från hälsosam och näringsrik mat.
Vi vet att brist på zink, magnesium, HDL-kolesterol och D-vitamin kan negativt påverka testosteron, men brister i andra vitaminer och mineraler kan vara lika skadliga.
Testosterontillskott kan vara en hjälpande hand för att förebygga eventuella brister som kan leda till lågt testosteron, men att få dessa näringsämnen från din kost är också mycket värdefullt.
Sammanfattning av Testosteron och Kost
Vi har tillhandahållit dig omfattande information och en imponerande lista med livsmedel för dig att utforska i din kost. Det är lätt att känna sig överväldigad när man konfronteras med så mycket information på en gång.
Lyckligtvis har vi utrustat dig med åtgärder som du kan vidta. Om ditt mål är att naturligt öka ditt testosteron genom kost, är allt du behöver göra att följa de riktlinjer som ges i slutet av varje avsnitt.
Sträva efter att minska din kroppsfettprocent, men se till att du inte går ner i vikt för snabbt eller på ett ohälsosamt sätt. Öka intaget av frukt, grönsaker och fullkorn i din kost för att uppnå de bästa resultaten.
Inkludera mer fet fisk i din kost, eftersom de innehåller flera näringsämnen som är avgörande för en sund testosteronproduktion. Havre och ägg bör också bli en del av din dagliga kost.
Komplettera dessa kostförändringar med bästa testosteron tillskott för att maximera dina resultat.