Förklarat: Får män testosteron av att träna

Det finns många sätt för män att naturligt öka sina testosteronnivåer, och träning utgör ett av de mest framstående alternativen.

Forskningen inom medicin har särskilt betonat förhållandet mellan träning och testosteron.

Hur din kondition påverkar ditt testosteron

Faktorer som påverkar din fysiska kondition, inklusive vikt, eventuella befintliga medicinska tillstånd och ålder, kan alla ha olika inverkan på dina testosteronnivåer.

Fetma kan störa hjärnans förmåga att reglera hormoner och kan leda till en underproduktion av testosteron. Många människor som är överviktiga kan uppleva problem som erektil dysfunktion och minskad libido på grund av detta.

Får män testosteron av att träna

Om du har medicinska tillstånd som diabetes kan nervskador i senare stadier av sjukdomen hindra kommunikationen mellan hjärnan och testiklarna, vilket kan påverka testosteronproduktionen.

Likaså kan hjärtproblem eller höga kolesterolnivåer resultera i minskat blodflöde till testiklarna, vilket i sin tur kan minska testosteronproduktionen.

När män åldras, minskar kroppens naturliga produktion av testosteron. Åldrande medför ofta andra funktionella förändringar i kroppen som kan påverka testosteronnivåerna negativt.

Regelbunden träning och en hälsosam kost är faktorer som kan förebygga problem med testosteronproduktionen. Genom att träna regelbundet kan du hålla ditt kardiovaskulära system friskt, undvika övervikt och åldras mer hälsosamt.

Forskning visar att regelbunden träning inte bara minskar risken för många sjukdomar utan också är kopplad till bibehållna och hälsosamma testosteronnivåer i kroppen.

Så påverkar träning våra testosteron

Träning kan påverka testosteronproduktionen på flera sätt, inte bara genom att förebygga sjukdomar. Vissa typer av träning kan faktiskt öka mängden testosteron i kroppen.

Särskilt motståndsträning eller högintensiv träning utövar betydande påfrestning på kroppen, vilket kan stimulera muskeltillväxt.

När du utmanar din kropp genom HIIT-övningar (High-Intensity Interval Training) frisätter den testosteron för att underlätta muskeluppbyggnad. Av den anledningen är regelbunden träning ofta associerad med ökad testosteronproduktion.

träna testosteron

I fall där kroppen har svårt att producera tillräckligt med testosteron på grund av fetma eller tidigare sjukdomar, kan träning underlätta återställning av normal testosteronproduktion.

Det är dock viktigt att notera att inte alla träningsformer ökar testosteronnivåerna. Forskning indikerar att uthållighetsträning faktiskt kan minska testosteronhalten genom att öka nivåerna av kortisol i blodet.

Därför är det avgörande att variera dina träningsrutiner kontinuerligt för att säkerställa att din träning inte hämmar produktionen av testosteron. Anpassning och mångfald i din träningsregim är nyckeln för att upprätthålla en hälsosam testosteronproduktion.

De bästa övningarna för att öka testosteron

Vi har tidigare diskuterat hur träning kan påverka testosteronnivåerna på två sätt.

För det första förbättrar träning den övergripande fysiska hälsan för att säkerställa en stabil produktion av testosteron. För det andra främjar träning muskeltillväxt, vilket i sin tur stimulerar testosteronproduktionen.

Detta innebär att vi har en uppsättning övningar som är mest effektiva för att öka testosteronet. Alla övningar som utövar belastning på kroppen kommer att öka testosteronproduktionen. Detta inkluderar vanligtvis styrketräning, motståndsträning och högintensiva träningsrutiner som utmanar din kropp fysiskt.

Om du känner att din kropp vänjer sig vid dina träningspass, är det viktigt att omedelbart ändra dina rutiner. Varje träningspass som inte belastar din kropp tillräckligt räknas som en uthållighetsövning och kan minska effekten på din kropp.

För att undvika detta bör du variera dina övningar regelbundet eller öka vikterna för att hålla en konstant utmaning för din kropp.

Genom att följa dessa riktlinjer kommer du att se en märkbar förbättring av dina träningsresultat och därmed en ökad produktion av testosteron i din kropp.

Här är några övningar du definitivt bör överväga för att öka dina testosteronnivåer:

Träna styrka

När du går in i styrketräningen känner du muskelvärk efter några dagar. Även om medicinska experter inte har en fullständig förståelse för orsakerna till detta obehag, är den allmänna teorin att smärtan uppstår från mikrotårar i musklerna.

Ju längre du tränar och vänjer din kropp vid belastningen, desto mindre öm blir muskeln. Dina tränare uppmuntrar dig att öka vikterna när du övervinner smärtan.

Genom att kämpa igenom denna smärta utvecklas reparationsvävnader och musklerna ökar sitt antal blodkärl för att förbättra blodflödet och syreupptagningen, vilket hjälper dig att lyfta tyngre vikter. Musklerna växer också runt de nya blodkärlen.

testosteron av att träna

Två viktiga kemikalier i muskeltillväxtprocessen är testosteron och tillväxthormon. När du utför tunga lyft, reagerar kroppen genom att frisätta tillväxthormon och testosteron, som främjar muskeltillväxt. När du ökar vikterna ökar även testosteronproduktionen för att möta kraven för ökad muskelmassa.

Om du överväger att öka testosteronnivåerna genom träning, är det viktigt att utmana dig själv genom att gradvis öka vikterna. Det betyder inte att du måste öka vikterna varje träningspass; det handlar om att fortsätta utmana dig själv när du når en viss viktnivå.

Utöver att öka testosteronhalten i kroppen främjar styrketräning även omvandlingen av fettvävnad till muskelmassa, vilket hjälper till att behandla eventuella medicinska problem som kan uppstå på grund av överflödigt kroppsfett.

Många studier har visat på effektiviteten av styrketräning för att öka testosteronproduktionen i kroppen. Alla dessa studier har dragit slutsatsen att viktträning höjer testosteronhalterna i blodet hos individer i alla åldrar, även om effekterna inte är lika framträdande hos äldre som hos yngre personer.

Högintensiv intervallträning

Högintensiv intervallträning (HIIT) är ett speciellt träningsprogram där du genomför korta, intensiva träningspass. Det syftar till att förbereda din kropp för intensiv fysisk ansträngning på kort tid och förbättra din förmåga att hantera snabb och krävande fysisk aktivitet.

De flesta övningar som ingår i HIIT fokuserar på att öka syreupptagningsförmågan i hela kroppen. Medan styrketräning riktar sig till specifika muskelgrupper, tränar HIIT hela kroppen samtidigt.

Högintensiv intervallträning (HIIT)

Genom att utmana dig med allt mer krävande HIIT-övningar kommer du att märka en ökning av ditt testosteron.

När din kropp vänjer sig vid en viss typ av HIIT rekommenderas det att övergå till mer intensiva HIIT-pass för att bibehålla den ökade testosteronproduktionen.

Öka repetitionsantalet

Det enda sättet träning någonsin kan hjälpa till att öka testosteronet är genom att du kontinuerligt utsätter din kropp för belastning. Om du fortsätter att utmana din kropp, kommer den att reagera genom att öka antingen muskelmassan eller styrkan, vilket kräver en ökad produktion av testosteron.

Genom att lägga till fler repetitioner kommer du att öka belastningen på dina muskler och stimulera testosteronproduktionen.

Kom ihåg att om du inte känner att din kropp är ordentligt utmanad av din styrketräning, är chansen stor att du inte heller kommer att uppnå en ökad testosteronproduktion.

Träningstyper som kan påverka testosteron negativt

Uthållighetsträning minskar testosteronproduktionen och ökar istället produktionen av kortisol. Exempel på uthållighetsövningar inkluderar:

Jogging

Jogging representerar en mer skonsam form av konditionsträning som inte utsätter kroppen för samma grad av påfrestning som motståndsträning eller HIIT. Med tiden anpassar sig kroppen till den specifika löpsträcka som den regelbundet utsätts för.

Jogging

Om individer fortsätter att jogga samma distans regelbundet, anpassar deras kroppar sig till den exakta träningsnivån och testosteronproduktionen ökar inte lika mycket som den annars skulle göra. De kommer att kunna upprätthålla sin jogging utan att bli andfådda, men samtidigt kommer deras kropp att generera mindre testosteron.

Cykling

Cykling liknar jogging eftersom den inte utgör en lika intensiv belastning som motståndsträning eller HIIT. Det är viktigt att variera längden på dina cykelturer eller minska tiden det tar att cykla en viss sträcka för att säkerställa att testosteronproduktionen fortsätter att öka.

Simning

Simning är ytterligare en typ av uthållighetsträning där kroppen snabbt vänjer sig vid belastningen. Det är avgörande att öka intensiteten eller tiden du spenderar i poolen för att se till att kroppen fortsätter att utmanas och därmed öka testosteronproduktionen.

Optimal träningstid för bästa resultat

Testosteronnivåerna i kroppen varierar under dygnet, med högst nivåer på morgonen och lägst på kvällen.

Experter hävdar att träning på kvällen kanske inte är lika gynnsam eftersom de låga testosteronnivåerna inte möjliggör tillräckligt intensiva träningspass.

Att träna på morgonen kan främja muskeltillväxt, men det kommer inte öka testosteronproduktionen avsevärt eftersom nivåerna redan är höga.

För att uppnå bästa möjliga resultat, är det optimalt att träna på eftermiddagen efter arbete när testosteronnivåerna är på en måttlig nivå i kroppen. Detta tillåter tillräckligt med utrymme för att genomföra en intensiv träningsrutin och utmanar testosteronnivåerna utöver det vanliga.

Prova testosterontillskott

Även om träning kan öka testosteronnivåerna i kroppen, är det allmänna samförståndet att dess påverkan inte är så betydande som många önskar.

En alternativ väg är att använda kosttillskott för att främja testosteronproduktionen i kroppen. Naturliga ämnen som bockhornsklöver, vitamin D samt mineraler som zink och magnesium kan gynna testosteronproduktionen.

Ett exempel är Testogen, en helt naturlig växtbaserad formel som inkluderar alla dessa ingredienser, tillsammans med andra, för att stödja en ökning av testosteron utan att orsaka några biverkningar.

Testogen fördelar

Sammanfattning

Denna artikel har diskuterat hur träning påverkar testosteronproduktionen och identifierat de bästa övningarna för att öka testosteron samt hur du kan optimera deras effektivitet.

Träning och testosteron är nära relaterade på många sätt. Även om träning ensam inte kan ge dramatiska ökningar i testosteronproduktionen, kan kombinationen med testosteron tillskott ge betydande vinster över tid.

Det är alltid klokt att rådfråga din läkare eller tränare innan du ändrar dina träningsrutiner för att främja testosteronproduktionen. Genom att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder kan du säkerställa att du upprätthåller en hälsosam och balanserad livsstil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *